Ouderen met een migratieachtergrond

Sterker Ouderenwerk vindt het belangrijk dat álle ouderen in Nijmegen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Voor ouderen met een migratieachtergrond en hun mantelzorgers kan het lastiger zijn om de juiste hulp en ondersteuning te vinde; soms zijn taal of culturele verschillen een probleem. Sterker Ouderenwerk probeert met onderstaande activiteiten ouderen met een migratieachtergrond en hun mantelzorgers in Nijmegen zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Sterker Ouderenwerk vindt het belangrijk dat álle ouderen in Nijmegen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Voor ouderen met een migratieachtergrond en hun mantelzorgers kan het lastiger zijn om de juiste hulp en ondersteuning te vinden. Onze diensten en activiteiten zijn voor iedereen beschikbaar, maar soms zijn taal of culturele verschillen een probleem. Sterker Ouderenwerk probeert met onderstaande activiteiten ouderen met een migratieachtergrond en hun mantelzorgers zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Sociaal werkers

Als ouderen met een migratieachtergrond en hun mantelzorgers op zoek zijn naar de juiste hulp en ondersteuning kunnen terecht bij één van de twee Sociaal werkers. Deze professionals kunnen helpen bij het zoeken en aanvragen van voorzieningen. Zij houden inloopspreekuur bij verschillende Stips (zie hieronder), Indien nodig kunnen zij ook op huisbezoek gaan. Voor ondersteuning in andere talen dan Turks, Arabisch of Berber zet Sterker Ouderenwerk tolken, vrijwilligers of interculturele consulenten in.

Spreekuren

Nurten Sisman (Turks sprekend)    
maandag 9.30 - 13.00 uur Stip Oud-West, Tweede Oude Heselaan 386
maandag 13.30 - 16.00 uur Stip Oud-West, Tweede Oude Heselaan 386
dinsdag 9.30 - 13.00 uur Stip Nieuw-West, Symfoniestraat 166
Samira El Gourari (Arabisch, Berber sprekend)     
dinsdag 9.30 - 13.00 uur Stip Nieuw-West, Symfoniestraat 166
vrijdag 9.30 - 13.00 uur Stip Oud-West, Tweede Oude Heselaan 386

 

Mantelzorgondersteuning 

 

Mantelzorgers van ouderen met een migratieachtergrond zijn vaak nauw betrokken bij de zorg voor hun ouder of familielid. Heeft u vragen, behoefte aan een luisterend oor of wordt de zorg u soms teveel? Dan kunt u terecht bij mantelzorgconsulente Marie Louise van der Ploeg, m.vanderploeg@sterker.nl. Zij heeft veel ervaring met de zorgen van mantelzorgers van ouderen met een migratieachtergrond: “Ook in mijn gezin ben ik bekend met mantelzorgen, én met diversiteit. Ik weet wat het is om onverwacht in een achtbaan van ‘zorgen voor en zorgen hebben om’ terecht te komen. En wanneer taal en cultuur van de zorgvrager een rol spelen bij de zorg die gegeven en ontvangen wordt." Meer informatie over ondersteuning voor mantelzorgers vindt u op de website van Mantelzorg Nijmegen.

Ontmoeting en dagbesteding 

Sterker Ouderenwerk organiseert ontmoetingsactiviteiten speciaal voor ouderen met een migratieachtergrond:

 • Deel de Wereld, multiculturele dagbesteding
  Deel de Wereld in Neerbosch-Oost is onze multiculturele dagbesteding. Hier zijn speciaal ouderen met een migratieachtergrond welkom! Er is Turks en Farsi sprekende begeleiding. 
 • Deel de Tuin, multiculturele moestuin
  In onze moestuin in het prachtige Land van Ooij komt een multiculturele groep ouderen bij elkaar om samen buiten gezond en gezellig bezig zijn. Samen oogsten of water geven, of gewoon een kopje koffie drinken en een praatje maken? Bij Deel de Tuin kan het, terwijl u geniet van de natuur om u heen.
 • Deel de Dag - Indische ouderen
  Bij de dagbesteding Deel de Dag Grootstal is er elke woensdag Deel de Dag voor Indische ouderen. Op deze dag is er extra aandacht voor de Indische cultuur.
 • Ontmoetgroep Chinese ouderen
  In wijkcentrum de Biezantijn (Oud West) komt om de week een groep Chinese ouderen bij elkaar om elkaar te ontmoeten, te praten of een spelletje te doen. Soms organiseren we dat er iemand voorlichting komt geven of eten we samen. De ontmoetgroep is om de week op maandagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur. 
 • Ontmoetgroep Hindoestaanse ouderen Milan
  In wijkcentrum Dukenburg is een maandelijkse ontmoetgroep voor Hindoestaanse senioren. Iedere derde donderdag van de maand komt de groep samen tussen 13.00 - 16.00 uur. Er is ruimte voor ontmoeting, herkenning, gesprekken, informatie, gezellig samen zijn en samen iets doen onder het genot van een hapje en drankje. 

Ontmoeting en activiteiten voor andere culturen?

Bent u op zoek naar een ontmoetingsactiviteit voor ouderen of mantelzorgers uit uw culturele gemeenschap? Of wilt u zelf iets organiseren en kunt u wel wat hulp gebruiken? We denken graag met u mee of kunnen u helpen met het organiseren van (ontmoetings)activiteiten. Neem daarvoor contact op met Conny van der Aalsvoort, c.vanderaalsvoort@sterker.nl.

Misschien interessant voor u?