Verhuizen en verhuisadvies

Soms is verhuizen de beste optie om comfortabel en veilig te blijven wonen. Maar waar vindt u een geschikte woning? En hoe gaat het zoeken naar een woning in zijn werk? Het valt vaak niet mee om een passende woning te vinden, maar wij helpen u graag op weg.

Op tijd zoeken!

Het is goed om te weten dat de vraag naar woningen voor ouderen in Nijmegen groter is dan het aanbod. Dat geldt voor zowel sociale huur- als koopwoningen. Daardoor kan het vaak een hele tijd duren voordat u een woning heeft gevonden die aan uw wensen voldoet. Zeker wanneer u een korte woonduur heeft is het soms niet realistisch om te zoeken naar een woning die aan al uw wensen voldoet. Dan kan het nodig zijn om uw woonwensen tijdig bij te stellen.

Hoe vind ik een geschikte woning in Nijmegen?

Een overzicht van levensloopgeschikte wooncomplexen in Nijmegen vindt u op Wegwijzer024.nl. Beschikbare sociale huurwoningen in Nijmegen en omgeving worden door alle woningcorporaties gezamenlijk aangeboden op 'Entree'. Om te kunnen reageren op woningen moet u zich via deze website inschrijven. Vervolgens maakt u een profiel aan met uw woonwensen. De woningen die het beste passen bij uw profiel worden naar een door u opgegeven mailadres gestuurd waarna u op een woning kunt reageren. Elke woning wordt gedurende drie dagen aangeboden op Entree. Het woningaanbod wisselt dus dagelijks (en niet meer tweewekelijks zoals vroeger). 

Komt u er zelf niet uit? U kunt bij de Stip in uw wijk hulp krijgen bij uw inschrijving of het instellen van uw profiel via Entree. Kunt u niet naar Stip toe? Dan komt u wellicht in aanmerking voor hulp door een vrijwilliger Verhuisadvies van Sterker Ouderenwerk. Neem daarvoor contact op met ouderenadvies.  

Een indicatiewoning

Heeft u een ernstige lichamelijke beperking (u loopt bijvoorbeeld binnenshuis met een loophulpmiddel). Dan kunt u onder strikte voorwaarden in aanmerking komen voor een verhuisindicatie. In deze indicatie staat dat u in aanmerking komt om met voorrang te verhuizen naar een 'levensloopgeschikte woning' of naar een 'rolstoelgeschikte woning'. U kunt een indicatie bij de gemeente aanvragen via ouderenadvies. De gemeente onderzoekt dan of de woning waar u nu woont, is aan te passen aan uw situatie of dat het nodig is om te verhuizen. Krijgt u een verhuisindicatie dan kunt u daarmee vervolgens via Entree reageren op woningen met dit label. 

Alternatieve manieren om een woning te vinden

Naast de woningen die via Entree worden aangeboden kunnen er nog andere mogelijkheden zijn om aan een andere woning te komen. 

  • Woningruil: heeft u een (eengezins)huurwoning en wilt u verhuizen naar een appartement? Denk dan ook eens aan woningruil. Op  www.woningruil.nl kunt u zoeken naar woningen of zelf een advertentie plaatsen. Voor woningruil heeft u toestemming nodig van de (beide) woningcorporatie(s).
  • Wonen met een CIZ-indicatie: heeft u een CIZ-indicatie voor zorg (denk aan steunkousen aantrekken, medicijngebruik of persoonlijke verzorging)? U kunt met minimaal 1 uur zorg al terecht in Huize Rosa, de Griffioen, de Zonnebaars en het OBG.
  • Bijzondere woonvormen: een overzicht van bijzondere woonvormen vindt u op www.wegwijzer024.nl.
  • Vrije sector: heeft u wat meer te besteden? Dan kunt u ook kijken naar woningen in de vrije sector (ofwel woningen met een huurprijs van boven de €752,33 per maand in 2021). Woonwaarts adverteert deze woningen op de website www.jeeigenthuis.nl. Portaal plaatst deze vrije sector- woningen óók op Entree. Daarnaast zijn er verschillende particuliere verhuurders in Nijmegen, kijk voor een overzicht op www.wegwijzer024.nl

Verhuisadvies 

Wilt of moet u verhuizen en kunt u dat zelf niet organiseren? Heeft u moeite met het zoeken naar een woning en kunt u niet naar Stip toe? Is het organiseren van een verhuizing u te ingewikkeld én u heeft geen mensen die u daarbij kunnen helpen?

Dan komt u misschien in aanmerking voor de hulp van de vrijwillige Verhuisadviseurs. Een Verhuisadviseur helpt met het zoeken naar een woning en/of het organiseren van een verhuizing. Hieronder kunt u Verhuisadvies direct aanvragen. Vervolgens nemen wij binnen vijf werkdagen contact met u op om uw hulpvraag te bespreken. 

Na de aanvraag krijgt u helaas een foutmelding te zien. Geen zorgen; uw aanvraag komt wel bij ons binnen. Wij doen ons uiterste best deze vervelende situatie zo snel mogelijk te verhelpen.

Misschien interessant voor u?