Ouderen met een migratieachtergrond

Sterker Ouderenwerk in Nijmegen vindt het belangrijk dat álle ouderen in Nijmegen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Voor ouderen met een migratieachtergrond en hun mantelzorgers kan het lastiger zijn om de juiste hulp en ondersteuning te vinden. Onze diensten en activiteiten zijn voor iedereen beschikbaar, maar soms zijn taal of culturele verschillen een probleem. Sterker Ouderenwerk probeert met onderstaande activiteiten ouderen met een migratieachtergrond en hun mantelzorgers zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Sociaal werkers

Als ouderen met een migratieachtergrond en hun mantelzorgers op zoek zijn naar de juiste hulp en ondersteuning kunnen zij (ook) terecht bij één van de twee Sociaal werkers voor oudere migranten. Deze professionals kunnen helpen bij het zoeken naar en aanvragen van voorzieningen. Nurten Sisman spreekt Turks en houdt inloopspreekuren bij verschillende Stips (zie hieronder). Samira El Gourari spreekt Arabisch en Berber. Voor een afspraak met Samira kunt u bellen met het algemene telefoonnummer. Voor ondersteuning in andere talen dan Turks, Arabisch of Berber zet Sterker Ouderenwerk tolken, vrijwilligers of interculturele consulenten in.

Spreekuren

Nurten Sisman (Turks sprekend)
  maandag 9.30 - 13.00 uur  Stip Oud-West, Tweede Oude Heselaan 386 en
13.30 - 16.00 uur Stip Oud-West, Tweede Oude Heselaan 386
  dinsdag 9.30 - 13.00 uur Stip Nieuw-West, Symfoniestraat 166

 

Mantelzorgondersteuning 

Mantelzorgers van ouderen met een migratieachtergrond zijn vaak nauw betrokken bij de zorg voor hun ouder of familielid. Heeft u vragen, behoefte aan een luisterend oor of wordt de zorg u soms teveel? Dan kunt u terecht bij mantelzorgconsulente Marie Louise van der Ploeg, m.vanderploeg@sterker.nl. Zij heeft veel ervaring met de zorgen van mantelzorgers van ouderen met een migratieachtergrond: “Ook in mijn gezin ben ik bekend met mantelzorgen, én met diversiteit. Ik weet wat het is om onverwacht in een achtbaan van ‘zorgen voor en zorgen hebben om’ terecht te komen. En wanneer taal en cultuur van de zorgvrager een rol spelen bij de zorg die gegeven en ontvangen wordt." Meer informatie over ondersteuning voor mantelzorgers vindt u op de website van Mantelzorg Nijmegen.

Ontmoeting en dagbesteding 

Sterker Ouderenwerk organiseert ontmoetingsactiviteiten speciaal voor ouderen met een migratieachtergrond:

Deel de Wereld in Neerbosch-Oost is onze multiculturele dagbesteding. Hier zijn speciaal ouderen met een migratieachtergrond welkom! Er is Turks en Arabisch/Berber  sprekende begeleiding. Bekijk de film over Deel de Dag.

In het prachtige Land van Ooij komen groepen Arabisch sprekende mannen bij elkaar om samen buiten gezond en gezellig bezig zijn. Samen een kopje koffie drinken en een praatje maken met elkaar en andere bezoekers. Bij Deel de Tuin kan het, terwijl u geniet van de natuur om u heen.

Bij de dagbesteding Deel de Dag Grootstal is er elke woensdag Deel de Dag voor Indische ouderen. Op deze dag is er extra aandacht voor de Indische cultuur.

  • Ontmoetgroep Chinese ouderen

In wijkcentrum de Biezantijn (Oud West) komt om de week een groep Chinese ouderen bij elkaar om elkaar te ontmoeten, te praten of een spelletje te doen. Soms organiseren we dat er iemand voorlichting komt geven of eten we samen. De ontmoetgroep is om de week op maandagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur. 

  • Ontmoetgroep Hindoestaanse ouderen (HSN)

In wijkcentrum Dukenburg is een maandelijkse ontmoetgroep voor Hindoestaanse senioren. Iedere derde donderdag van de maand komt de groep samen tussen 13.00 - 16.00 uur. Er is ruimte voor ontmoeting, herkenning, gesprekken, informatie, gezellig samen zijn en samen iets doen onder het genot van een hapje en drankje. 

Ontmoeting en activiteiten voor andere culturen?

Bent u op zoek naar een ontmoetingsactiviteit voor ouderen of mantelzorgers uit uw culturele gemeenschap? Of wilt u zelf iets organiseren en kunt u wel wat hulp gebruiken? We denken graag met u mee of helpen u met het organiseren van (ontmoetings-)activiteiten. Neem daarvoor contact op met Conny van der Aalsvoort.

Overzicht van diensten en activiteiten

Het is belangrijk dat het aanbod van diensten en activiteiten voor oudere migranten goed vindbaar is voor ouderen, hun familie en voor verwijzers. Daarom maakten we bijgaand overzicht van diensten en activiteiten, van Sterker en andere organisaties.
Mis je iets of heb je aanvullende informatie? Laat dit dan weten aan c.vanderaalsvoort@sterker.nl.

Vraagbaak

Heeft u een individuele vraag, wilt u overleggen over de zorg voor oudere migranten of over welzijnsactiviteiten voor mensen met een migratieachtergrond?  
Bij Sterker Ouderenwerk helpen we u graag verder. We beantwoorden uw vraag of verwijzen u door naar iemand in ons netwerk. Niemand weet alles, maar samen komen we er wel uit! Sterker Ouderenwerk fungeert graag als vraagbaak en netwerker om de juiste verbindingen te leggen.

Stuur een mail naar Carlien de Witte als u een individuele vraag heeft of een casus wilt bespreken. Zij is ouderenadviseur en zorgtrajectbegeleider dementie.
Algemene vragen over ouderen met een migratieachtergrond of vragen over activiteiten kunt u stellen aan Conny van der Aalsvoort (coördinator Diversiteit en inclusie).